Skip to content Skip to footer

Kuruluş Öykümüz

IWF Türkiye’nin kuruluş öyküsü, 24-26 Ekim 2012 tarihlerinde San Francisco’da gerçekleşen International Women’s Forum (IWF) World Leadership Conference: Ideas Remaking The World konferansına davet edilmemle başladı. Bu davet, IWF’in Türkiye’de bir bağlı kuruluş kurma isteği üzerine International Women’s Forum adına, dönemin Başkanı Deedee Corradini tarafından bir mektup ile iletilmişti.

Konferansa gitme kararını kolay bir şekilde vermesem de, mezun olduğum Stanford Üniversitesi’ni, yüksek lisans eğitimim sırasında bana destek olan Amerikalı ailemi ve sevdiğim San Francisco’yu bir kez daha görme isteğim üzerine daveti kabul ettim. Konferans, dünyanın her bölgesinden kadın liderlerin bir araya geldiği, farklı konularda konuşmacıların güncel bilgiler paylaştıkları çok büyük bir etkinlikti. Türkiye’den davet edilen kişiler arasından yalnızca İffet Özgönül ve ben katılmıştık.

İffet ile birbirimizden haberdar değildik, San Francisco’da ilk defa karşılaştık ve birlikte birçok üye ile tanıştık. Tanıştığımız kişilerden IWF’in bir dernek değil, küresel bir kadın liderlik ağı olduğunu öğrendik ve konferans sırasında İffet ile birlikte IWF Türkiye’yi kurma kararı aldık.

İffet ile bizi zorlu bir dönemin beklediği bilincinde olduğumuz halde, IWF’in Türkiye bölümünü kurmayı kabul etmiştik. Bürokratik adımların atılması yanında IWF Türkiye’yi birlikte kuracağımız kişi ve kurumları davet ve ikna etmeye çalıştığımız birçok süreç yaşadık.

Kuruluş sürecinde zorlu bir dönem geçirsek de çok sayıda toplantı yapıp, katkı veren herkesin görüş ve önerilerini de alarak 26 Eylül 2013’te İffet ve Işıl ile tüzüğe son halini verdik. IWF Türkiye’nin ismini “Uluslararası Kadın Forumu İşbirliği Derneği” olarak belirledik ve “Derneğin adının İngilizce tercümesi International Women’s Forum ve kısa ismi IWF’tir” şeklinde bir ifadeyi tüzüğümüze koyduk.

IWF Türkiye’nin kuruluş amacını Tüzük’te şöyle ifade ettik: “Dernek; değişik kariyerler, kültürler ve bölgelerden kadın liderlerin bir araya gelerek birbirlerinden öğrenmeleri ve ilham almaları, liderliği geliştirmeleri, değişen dünya koşullarında daha iyi liderlik uygulamalarını özendirmeleri, üst düzey yönetici/lider olma potansiyeli olan kadınlara liderlik niteliklerinin kazandırılmasına ve geleceğin kadın liderlerinin yetişmesine katkı vermeleri, kadınların yaşamın her alanında lider olabilmelerinin önündeki engellerin kaldırılması ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek verilmesi amacıyla kurulmuştur.”

Çok sayıda görüşme ve ikna turlarından sonra kurucu üye olmayı kabul etmiş olan aşağıdaki kadın liderler tüzüğe imzalarını attılar:

  • İffet Özgönül (geçici yönetim kurulu başkanı)

  • Funda Sivrikaya Şerifoğlu (geçici yönetim kurulu başkan yardımcısı)

  • Işıl Tokcan (geçici yönetim kurulu üyesi)

  • Candan Karabağlı (geçici yönetim kurulu üyesi)

  • Gülden Türktan (geçici yönetim kurulu üyesi)

  • Melike Günyüz (geçici yönetim kurulu üyesi)

  • Pervin Kaplan (geçici yönetim kurulu üyesi)

  • Bedriye Hülya

  • Lale Özgenel

  • Zehra Taşkesenlioğlu

Kuruluş yıllarının en parlak anılarından birisi de, 2015 yılında IWF Global Yönetim Kurulu üyelerini yapacakları toplantılarını İstanbul’da gerçekleştirmeleri için ikna etmiş olmamızdır. IWF Global Yönetim Kurulu üyelerinin İstanbul ziyareti bizim için çok önemliydi, çünkü dört yıl sonraki uluslararası konferansın da İstanbul’da yapılması için teklif vermiştik.  İffet’in turizm liderliğinden faydalanarak yerel deneyimi zenginleştirdiğimiz, çok ilginç oturumlar planladığımız ve hatta oturum başlıklarına, yiyecek hizmetlerine ve müziklere kadar öneriler geliştirdiğimiz bir dosya hazırlayıp IWF Merkeze sunmuştuk. Ancak dönemin siyasi gündeminin sertleşmesi sebebiyle bu önerimiz maalesef hayata geçemedi.

IWF Global’in gücünü ülkemiz yararına değerlendirişimizin güzel bir başka örneği de, kırdığı dalış rekorlarıyla hepimizi gururlandıran Şahika Ercümen’in, IWF tarafından önerilen adayların seçildiği EY Women Athletes Business Network (WABN) Mentoring Programına aday olmasını ve kabul edilmesini sağlamamızdır.

Şahika Ercümen’in adaylık için doldurması gereken belgeleri doldurmasına ve başvurusunu yapmasına destek oldum. Başvuru süresini biraz geçirmiş olduğu için  ısrarlı görüşmelerle IWF Global yöneticilerini Türkiye’den bir sporcunun adaylar arasında yer almasının önemi konusunda ikna ettim ve ek süre aldım. Kurucu yönetim kurulumuzun üç yıllık görev dönemini takip eden bir sonraki yönetim kurulu, gereken işlemleri yürüttü. Şahika Ercümen aday olmayı ve bursu almayı başardı. Bir süre sonra bir toplantımıza katılarak deneyimlerini ve başarılarını bizlerle de paylaştı.

IWF Türkiye’nin kuruluş öyküsünü güzel bir ödül haberi ile taçlandırarak sonlandırayım. Kadının gelişiminde rol model olarak takdir edilen, seçkin başarılar göstermekte olan, mesleki alanlarında büyük saygı gören ve topluma katkılarıyla kamuoyunca takdir edilerek kadınlara verilen “Women Who Makes A Difference Award” ödülü için 2015 Yılında IWF Global Yönetim Kurulu tarafından aday gösterildim. Böyle bir ödüle aday olunabileceğini bilmiyordum. Aday olmadığım halde merkez teşkilatının beni ödüle layık görmesinden mutluluk duydum ve ödülümü 30 Ekim 2015 tarihinde Boston’da IWF kurucularından; İffet, Işıl ve Melike’nin de katılımıyla, seçkin davetliler önünde, diğer ödül alan 10 küresel kadın liderle birlikte aldım.

IWF Türkiye’nin kuruluş öyküsünü sonlandırırken toplantılarda sık kullandığım şu cümleyi tekrarlamayı önemsiyorum: IWF Türkiye, bir dernekten çok daha fazlasıdır. Daha iyi bir dünyanın mümkün olduğunu biliyorum, o dünyayı kadınların talebi ve çabasıyla kurabileceğimizi de biliyorum. IWF Türkiye’yi kurmak ve yürütmek için bu kadar büyük emek sarf etmiş olmamızın sebebi bu yüksek idealdir.

Selam, saygı ve sevgilerle…

Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu
IWF Türkiye Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı